Via utbildning i Mecatronic på KTH, ett exjobb i Tokyo om styrning av assistansfordon och därefter några år på InMotion i Tyresö, kom han till Sylog 2019. Nu är han i ett projekt på ASSA ABLOY i Liljeholmen och tvekar en smula över sin sångröst.

Jimmy Karls.png

 

Jimmy Karls, Systemutvecklare vid Sylog Stockholm

 

Via utbildning i Mecatronic på KTH, ett exjobb i Tokyo om styrning av assistansfordon och därefter några år på InMotion i Tyresö, kom han till Sylog 2019. Nu är han i ett projekt på ASSA ABLOY i Liljeholmen och tvekar en smula över sin sångröst.

 

Vad har du jobbat med innan du blev konsult?

Direkt efter KTH fick jag jobb på InMotion där jag var i tre år. Min utbildning handlade till stor del om inbyggda lösningar och här började jag att jobba med att utveckla ett grafiskt verktyg för kunderna. Verktyget var till för att konfigurera och övervaka elmotorers styrenheter. Främst sådana som sitter i elektriska lagertruckar, men kunde även användes till andra kundsegment såsom tunga fordon. Därefter jag jobbade med HIL och SIL testning av styrenheterna för högspänningsprodukter, så att de uppfyllde iso-standarder. Därefter hoppade jag över till applikationsutveckling inom högspänningsprodukterna.

 

Så hur kom det sig att du valde konsultlivet och Sylog?

Jag blev kontaktad på Linkedin. Kände inte till Sylog innan, men det jag fick höra om bolaget och jobbet lät spännande och jag fick komma på ett par klassiska intervjuer. Sylogs koncept med att vara anställd egenföretagare och friheten att styra både sin tid och uppdrag avgjorde det hela.

 

Hur är Sylog som arbetsplats?

Jag gillar kulturen. Det finns utrymme för både kunskapsutbyte med andra konsulter, ett socialt liv med många aktiviteter. Det är jätteroligt med allt som pågår. Och säljarna är duktiga på att hitta passande konsultjobb och att man får tillfälle att testa olika tekniker och kan skapa variation.

 

Det låter som om konsultrollen passar dig bra?

Ja det gör det. Jag fick prova på nytt även hos min förra arbetsgivare, rotera i olika roller och testa olika arbetsuppgifter. Men det var med samma produkter i botten, som man fick lära sig att utveckla och analysera från olika perspektiv.  Som Sylog-konsult är möjligheterna större och innebär en variation på ett annat sätt. Man styr själv över sin budget, vilket gör att man kan välja vilka konferenser man vill åka på eller hur lång semester man vill ha. Som konsult är man som ett företag i företaget helt enkelt.

 

Vad har du för uppdrag idag?

När jag började kom jag snabbt in i ett projekt på ASSA ABLOY och där är jag kvar. Här jobbar jag med larm- och passersystem och med det som väl närmast kan liknas vid hjärnan i systemet. Det handlar om embedded kodning och lösningar för styrning av kortläsare, motorlås och sensorer. Vi är fem utvecklare i min grupp varav tre är från Sylog faktiskt, vilket är extra skoj.

 

Hur kan en vanlig dag på jobbet se ut?

Det handlar mycket om design, men det blir också mycket hands-on när man som vi jobbar i ett litet team. Vi jobbar agilt och i C. Inte sällan behövs felsökning i legacy-system som behöver lösas för att tidigare utvecklare slutat. En del tid går åt till att förstå hur systemen fungerar.


Och en mer ovanlig dag?

Ja det ska jag snart få del av. Vi ska ut och uppgradera ett större larmsystem hos kund och det ska bli kul att få se systemen ute i verkligheten. Så det ska bli intressant att få se hur kunder sätter ihop och konfigurerar sina system, nu när man vet hur det ser ut ”under huven” så att säga. Det blir spännande.

 

Finns det något som är roligare än annat på jobbet?

Design och nyutveckling är roligast med projekthantering och styrning av projektet. Då får man del av både mjukt och hårt. Inte bara sitta på kammaren med ett tangentbord och hamra. Men å andra sidan så gör man det väldigt få dagar. Man blir lite allt i allo och det skapar variation.

 

Tråkigast?

Det måste vara att sätta sig in i gamla odokumenterade legacy system. Då handlar det mest om att gräva, gräva, gräva innan man kan börja åtgärda problemen. Det blir lite inrutat. Men det hör ju också till jobbet.

 

Vad händer härnäst, några framtidstankar?

Det skulle vara att jobba med projektledning och få ett större ansvar för det. Jobba på en högre nivå i projekten, som med systemintegration och liknande. Men utan att tappa kontakten med tekniken i sig, som jag också gillar.

 

Har du kanske någon dold talang?

Nja, det vet jag inte. Det skulle väl vara förmågan att förstöra stämningen på karaokekvällar kanske (han skrattar till). Fick en del övning i det, om man nu kan kalla det så, när jag bodde i Tokyo under sex månader och gjorde exjobbet. Då blev det en del karaoke och min dåliga sångröst fick utrymme.

 

Exjobb i Tokyo låter skoj, hur gick det till?

Jag fick kontakt med en professor från universitetet i Tokyo, men som gästspelade på KTH. Exjobbet handlade om assistansfordon för äldre som skulle gå att fälla ihop och ta med på tåget och i andra offentliga miljöer. Min del handlade om att få till bakhjulsstyrning och framdrift med ett ensamt bakhjul och en prototyp hann tas fram innan exjobbet tog slut. Men det var egentligen ett större projekt än så. Exjobbet blev dock godkänt. Det var en jättekul period där, men hade varit skojigare om man inte hade behövt leva på en stram budget.

Jobbar du redan på Sylog?

Var med och rekrytera för att hitta din framtida kollega.

email
@sylog.se
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor